måndag 29 april 2013

Hallonmoussetårta

När minna kära svärföräldrar fyllde år passade jag på att göra denna läckerhet. Det är en hallon och vit chokladmoussetårta med browniebotten. 





Chokladbrowniebotten


1.5 dl valnötter
1.5 dl mandlar
2 st dubbeldaim
100 g blockchoklad
100 g smör
2 ägg 
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 dl mjöl

Gör så här:


Rosta valnötter och mandlar 7-10 minuter i 200 grader i ugnen.
Mixa valnötterna, mandlarna och daimen i en matberedare.
Smält smör och choklad i ett vattenbad, blanda sedan ned i nöt och daimkrosset.
Vispa ägg och socker.
Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsockret i äggsmeten.
Blanda äggsmeten med chokladsmeten och häll ned i en springform. grädda i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Låt svalna. 

Vit chokladmousse


1 st gelatinblad
5 dl grädde
200 g vit choklad

Gör så här:


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Vispa 4 dl grädde till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl grädden.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
Låt gelatinet smälta och blandningen svalna lite innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Häll moussen över den svalnade browniebotten och ställ in i frysen medan du gör hallonmoussen.

Hallonmousse


5 dl grädde
400 g hallon, färska eller frysta
200 g florsocker
7 st gelatinblad

Gör så här:


Vispa grädden medelhårt.
Mixa hallonen och passera dem genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Tillsätt florsockret till hallonpurèn och rör om tills klumparna försvinner.
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält tillsammans med lite hallonpurè på svag värme i en kastrull.
Rör ner ca 1 dl av hallonpurèn i gelatinblandningen, och rör därefter ihop det med resten av hallonen, för att sedan vända ner den vispade grädden i hallonpurèn.
Häll hallonmoussen över den vita chokladmoussen och ställ in i frysen igen.

Vid servering, låt tårtan tina i kylen 4-6 timmar.

Gelèlock


4 gelatinblad
1 dl hallonsaft
2 dl vatten

Gör så här:


Lägg gelatinbladen i blöt, ca 5 minuter.
Värm saft och vatten i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Låt svalna.
Häll spegeln över moussen och låt stelna ca 1 timme i kylen.


1 kommentar:

  1. Mums! Tänkte göra denna till midsommar, men vilken storlek ska formen ha? Blir 24 cm bra? /Ida

    SvaraRadera