tisdag 9 april 2013

ChokladMaräng Glasstårta
Min Familj var här ifrån Stockholm och hälsade på mig i helgen så jag passade på att göra något roligt. Det blev en choklad maräng glasstårta med kanderade pecannötter, låter det gott;)

Marängbottnar

4 st äggvitor
1 tsk citronsaft
1.5 dl socker
2.5 dl florsocker

Gör så här:

Vispa äggvitorna med citronsaften och hälften av sockret till ett vit fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.
Sikta i florsockret och vänd ned med en slickepott.
Rita 2 cirklar med 22 cm i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna.
Grädda mitt i ugnen på 100 grader i 1.5 timmar. Låt sedan svalna på galler


Chokladglassfyllning

2 dl pecannötter (100 g)
9 msk socker
1 msk vatten
200 g ljus eller mörk choklad
2 st äggvita
4 dl vispgrädde
4 st äggulor

Gör så här:

Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt.

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till.
Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna.
Lägg ner en av marängbottnarna i en springform och häll på glassfyllningen. Lägg den andra marängbottnen överst och tryck ner den försiktigt i glassen.
Låt stå i frysen i minst 6 timmar.

Chokladsås

0.5 dl kakao
1 dl socker
1.5 dl vatten

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, cirka 8 minuter, rör då och då. Låt svalna helt.

Ta ut tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsås och strö över lite nötter, redo att servera =0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar